Història

Des de l’any 1978 a l’escola La Salle existia l’Agrupament Cavall Bernat, però havia perdut bastant la relació amb el centre, com a resultat d’aquesta constatació es veié la necessitat de crear un grup més lligat a l’escola i que participés en les activitats organitzades pel centre. Fruit d’aquest fet, dos germans de la comunitat que tenien encomanada la tasca de pastoral, l’any 1990 crearen els Grups de Reflexió Cristiana (GR), que tenien com a objectius principals la fe, l’amistat i el compromís envers els altres.


Sempre s’acolliren nens i nenes d’arreu de Manresa, a partir dels 13 anys en amunt, encara que no pertanyessin al centre; aquests es reunien un cop per setmana i s’organitzaven per cursos. La dinàmica, que sempre s’obria i es tancava amb una pregària, consistia en la reflexió de temes suggerits pels mateixos joves que eren guiats per animadors religiosos. A més, calia afegir-hi les activitats corresponents a l’escola i en les quals els GR també hi prenien part activa: organització de la Missa del Gall, la missa i actes de les festes de l’escola, campanya de Nadal, campanya PROIDE, etc.


L’any 1992 va ser la primera vegada que s’incorporaven com a animadors un grup de joves de 15 anys. Dos anys més tard i, per primer cop, passava a assumir la coordinació dels GR un d’aquests joves, atès que els dos germans que els havien creat deixaren el centre. Amb l’adéu dels animadors religiosos el grup anava perdent cada vegada més els continguts confessionals com era la pregària d’inici i final, per a aspectes que els interessaven més als joves, inclòs el lleure i el joc. L’any 1998 es va passar per les classes del centre cercant joves que volguessin formar part dels GR. En veure que no responien a la crida s’optà per canviar el nom i passar a dir-se Grup de Joves i Esplai atès que s’adreçà per primer cop als més grans de primària, i s’oferí el servei als alumnes de l’escola veïna del Sagrat Cor. Un any després d’aquests canvis, a l’inici del curs 1999-2000 s’amplià aquest servei a tota primària, motiu pel qual els nombre d’usuaris va sofrir un importantíssim augment respecte dels cursos anteriors.


A partir de l’any 2000 el grup passà a anomenar-se Grup de Joves i Esplai Minuatx i des d’aquest moment molts dels monitors/es que actualment té el grup són joves amb els cursos de monitor i director de lleure, persones formades per a realitzar aquestes activitats. Aproximadament set anys després de canviar el nom del grup, s’obrí finalment a tots els alumnes a partir dels 5-6 anys (P-5) i s'incrementà l'horari.


Després de 25 anys a La Salle, l'Esplai Minuatx va decidir entrar a Esplac (associació d'esplais catalans), i deixar de formar part de Joves La Salle, per continuar un camí que concordava més amb els valors i objectius, més vinculats amb el laïcisme humanista, que seguien. Des de llavors, l'esplai va canviar la seva seu i es va transportar a l'Escola La Sèquia.
Durant l'etapa a l'escola La Sèquia es van arribar a números molt reeixits: érem un grup d'una seixantena d'infants i una quinzena de monitors i monitores molt orgulloses de la seva tasca. Al 2018, l'escola no tenia espai per acollir-nos i vam buscar un nou local per poder dur a termes les activitats de lleure educatiu.

Des del 2019 tenim un local cedit per l'Ajuntament al passatge dels Dipòsits Vells S/N (local que anteriorment feia servir Escacs Catalonia Club). Fou una reivindicació de l'esplai que es va aconseguir amb molta satisfacció i que ens va desvincular una mica de l'escola La Sèquia. A partir d'aquell moment, i tot i les restriccions dels pitjors moments de la pandèmia de la Covid-19, l'esplai ha seguit educant en els valors de l'educació en el lleure a infants, adolescents i joves de la ciutat.


El 2022 un nou grup de monitors i monitores, amb molta il·lusió, van agafar el relleu de l'esplai renovant-ne el seu projecte educatiu (del 2020).