diumenge, 2 de juliol del 2023

L'ENTREVISTA DEL CURS 2022-2023: Joan Gil

La monitora Marta Padrós Santamaria, entrevista al director de l'Esplai Minuatx Manresa aquest curs 2022-2023, en Joan Gil i Oliveras, per valorar aquest curs que finalitzarà amb les colònies d'estiu.



L'ENTREVISTA DEL CURS

Coneixies el món del lleure abans de ser monitor?

Abans de realitzar el curs de monitor del CAE, vaig realitzar algunes tasques de monitor substitut (remunerades) a la casa rural de Tirotella i també vaig fer d'acompanyant i referent d'infants i adolescents nouvinguts, amb problemes socioeconòmics o membres de la Comunitat de Sant'Egidio a l'Escola de la Pau de Manresa, projecte que vaig poder coliderar.


En quin moment passes a ser director i quins canvis va comportar?

El curs passat vaig fer les pràctiques de director de lleure en aquest esplai i al finalitzar el curs, davant la marxa de la majoria de monitors i monitores antics i antigues i la possibilitat de dissoldre l'entitat, vaig decidir-me, sobretot gràcies a les monitores de les colònies del darrer estiu que es van afegir a l'esplai, a agafar la responsabilitat de refer el grup de monitors i monitores i l'esplai. El Grup de Joves també continuava i per tant, hi havia futur. Això va comportar que triéssim fer l'esplai els dissabtes al matí i no a la tarda, quan li anava bé la majoria de monitors/es nous. L'oferta catalana d'educació en el lleure és minse en aquesta franja horària, i per això, creiem que tot i que hi ha moltes activitats esportives al matí, obriem la possibilitat a d'altres famílies a poder acollir-se a aquest nou horari i que fan coses a la tarda, i durant el curs s'ha demostrat, més que doblant el número d'infants, que és bo que hi hagi opcions per tothom. 

Destacar també que aquest curs han vingut a ajudar-nos dos premonitors.


Quins són els valors que defineixen i es treballen a l'Esplai Minuatx Manresa?

La cooperació, el joc net, la igualtat, el saber perdre en una competició amistosa, l'empatia, el valor de la família, el respecte per la cultura i la religió d'un i dels altres, el respecte en general, la igualtat de gènere, l'amistat, el suport mutu, l'alegria, l'esperança, la tolerància, i tants d'altres. Cada dissabte intentem treballar-ne algun mentrestant juguem com fan totes les entitats educatives de lleure.


Com ha anat aquest curs?

Varem començar sent poquets infants i monitors/es però mica en mica, sobretot pel que fa als infants, hem consolidat un grup prou nombrós. Hem pogut realitzar les colònies de tardor i de primavera, hem fet algunes excursions com la Transèquia i algunes sortides especials com el Carnestoltes, així com participar de la Diada de Sant Jordi amb el Grup de Joves, i jugar als tallers de la Fira de l'Aixada. Amb els Grans varem realitzar una sortida a Barcelona que varen preparar, com a activitat educativa, ells mateixos. Totes aquestes activitats han estat de l'agrat de tothom i ens han anat bé per gaudir no tant sols del local sinó de fora. Al local, hem realitzat diferents dinàmiques, tallers, jocs, assemblees i reunions amb els infants i adolescents, tot treballant els valors esmentats anteriorment. En les valoracions que hem fet amb els infants i adolescents hem tret bones notes per millorar les activitats i ens hem adonat que en definitiva, estan molt contents de ser d'aquest esplai, i això ens fa estar molt feliços també a tot l'equip de monitors i monitores. 

També voldria destacar el compromís que han agafat les famílies amb l'esplai, tant en activitats comunes com en reunions informatives. De fet, el seu boca-orella ha estat el millor mètode per apuntar a nous infants a l'esplai.


Com veus el curs vinent?

Amb molt entusiasme. Hem creat les bases de recuperació d'un esplai molt bonic i ara el que ens falten són nous monitors i monitores que es vulguin sumar a aquest projecte renovat que és l'Esplai Minuatx Manresa. Amb monitors i monitores com tu, Marta, l'Stefy, la Laura, el Joel, la Thaïs, la Krys i el Hassan, i amb tots els infants i les seves famílies, tenim garantits molts bons moments, reflexius, divertits i emocionants.


Per què creus que als esplais els falta relleu?

Catalunya és un país que pateix els estralls de la consolidació de la precarietat laboral, sobretot entre la joventut. Alhora, és una de les nacions europees que més persones migrades ha acollit i que alhora, més necessita fer unes millors polítiques d'acollida. La nostra Nació és de destí, no demana res a ningú pels seus orígens, al contrari, el catalanisme polític i social respecta i valora com a riquesa pròpia de Catalunya els orígens de tots els seus habitants. Totes les persones nouvingudes poden crear les seves pròpies comunitats per mantenir un bonic vincle amb la seva societat originària. I alhora, que és el que no s'està fent, treballar perquè no es generin guetos a banda i banda, i que tota persona que sigui acollida tingui la possibilitat clara d'entrar a formar part de la xarxa tant gran de societat civil catalana, i que sense l'arribada de totes aquestes persones està perdent (per baixa natalitat i per precarietat) voluntariat i sobretot relleu. I això no ho estem fent prou: encara veig massa segregació escolar, jocs de pilota entre infants i adolescents del mateix orígen i poc interculturals, i entitats i associacions en que hi participen poques persones nouvingudes. Els esplais, així com els Mijacs i els CAUs, els està passant quelcom semblant. Per una banda, els Mijacs i esplais cristians estan patint la secularització de la societat catalana. I per l'altra banda, tots plegats estem patint la precarietat laboral dels joves que comporta que cada cop tinguin menys temps per dedicar el seu temps lliure als altres de forma voluntària. Alhora, sense una cultura comuna entre autòctons i nouvinguts, a favor d'una cultura de voluntariat social, que expliqui la importància d'aquesta, cada cop més el voluntariat es torna en interessat (per fer pràctiques, per fer currículum, etc.) i perd més el valor intrínsec que té que és donar-se als altres. El relleu doncs, no pot existir si s'està reduïnt el número de persones voluntàries en molts sectors, i també en el de l'educació en el lleure. De fet, en una xerrada de la web Hacesfalta (que cerca voluntariats) es concloïa que a l'Estat espanyol el voluntariat està en hores baixes. No és doncs una impressió, ni tampoc un fenomen només català.

Vull engrescar a "vells" i nous joves catalans i catalanes, a sumar-se als esplais, CAUs i MIJACs, perquè aprendran i gaudiran tant o més ells i elles que els mateixos infants. És una experiència única. No se'n penediran.